Co je granola? A proč je tak oblíbená?
Co je granola? A proč je tak oblíbená?
Když se řekne granola, představíte si sladkou zdravou snídani. To je pravda v případě, že se připravuje z těch nejkvalitnějších surovin, bez konzervantů a éček, jako v Proud Mary. My vás vezmeme nakouknout na plechy do trouby, kde se granola peče, abyste se o ní věděli vše.
Historie: Jackson vs Kellog a hippies
Granola má svůj původ v Americe. Poprvé ji vyrobil americký farmář James Caleb Jackson, který ji později podával ve svém sanatoriu. V roce 1863 založil firmu Our Home Granula Company, pod jejíž značkou pečené müsli – granulu vyráběl.
Pár let na to začal péct stejný produkt i Kellog, který ho ale vzápětí pojmenoval jako granolu, aby se vyhnul právním sporům s Jakcsonem. Nechal si na něj udělit i ochrannou známku, ale ta už dnes platí pouze v Austrálii a na Novém Zélandu.
Granola v Americe – nejoblíbenější snídaně v 60. letech
Co k tomu přispělo? Festival Woodstock a fotografka Lisa Law, která tehdy požádala o 3 000 $, aby za ně nakoupila oves, pšenici, pšeničné klíčky a sušené ovoce a vyrobila müsli, kterým nasytila cca 130 000 návštěvníků.
zdroj obrázku: https://www.mrbreakfast.com/cereal_detail.asp?id=174
Je granola müsli?
Ano i ne. Granola je pečené müsli. A müsli je směs ovesných vloček, semínek, ořechů a sušeného ovoce. A proč se zapéká? Pečením získávají suroviny výraznější chuť, uvolní se jejich vůně a jsou pak krásně křupavé. V jogurtu nebo mléce vám pak pomohou začít den chutnou kvalitní snídaní. I těm, kteří třeba ovesné vločky neradi.
Jak peč(uj)eme granolu v Proud Mary?
Granolu si vyrábíme sami ručně a v malých várkách. To proto, aby byla co nejčerstvější i v okamžiku, kdy ji sypete do misky. Nejen, když ji plníme do balení.
Smícháme dohromady bio ovesné vločky, semínka, ořechy a další suroviny v té nejvyšší kvalitě. Přidáme přepuštěné máslo Ghí a sladíme javorovým sirupem a panelou. Kdo nezná panelu, je to velmi zjednodušeně přírodní sušená třtinová šťáva, která obsahuje vitaminy a minerály. Nakonec používáme naši tajnou směs koření, která z granoly vytáhne ještě více chuti a nádherně voní.
Vše pečlivě mícháme, rozprostíráme na plechy a pečeme. Během pečení směs ještě několikrát promícháme a obrátíme, aby byla granola Proud Mary poctivě opečená ze všech stran.
Po testování mlsnými jazýčky našich dětí, známých a kamarádů jsme vytvořili několik druhů granoly, které můžete snídat nebo svačit i vy. Ořechová granola a granola s čokoládou nebo sušenými malinami je vůbec nejoblíbenější. A jaká bude ta vaše?
LOVELY, TASTY, CRUNCHY
Záznamy nebyly nalezeny...